9580706286_5f66cc980f_z

Total loss of control

Je hebt een behoorlijk vastomlijnd idee over hoe het zal zijn als je je ware natuur hebt gerealiseerd! En dan heb ik het over je verlichtingservaring. Ik kan je nu al vast zeggen: Daar klopt geen donder van. Sorry dat ik je meteen dit prachtige doel moet ontnemen. Je hebt een prachtige ervaring gehad… en dat was precies wat het was… een ervaring.
Wat jij zoekt, wat we allemaal zoeken, is je ware zelf.

Je hebt al veel gedaan op het gebied van bewustwording en dat heeft je al veel gebracht. Dus misschien hoef ik alleen maar een beslissend duwtje te geven. We zullen zien… Aanvullend schreef je  nog over overgave en dat klopt. Overgave is de sleutel. Maar wie geeft zich over? Is er wel iemand die zich ergens aan kan overgeven? Het antwoord hierop is zowel ja en nee.

Ja, je kunt oefenen in overgave. Zoals ik het lees doe je dit al. Erbij blijven, het niet weg willen hebben… Toch heb ik het idee dat er diep in jou nog wel een doel achter zit dat het uiteindelijk wel weg moet? Het is nog geen onvoorwaardelijke overgave. En nee… Overgave tot zelfrealisatie is een inzicht. Het is een inzicht dat je toch al geen enkele controle hebt, dat je gewoon aan het gebeuren bent, dat je nooit iets fout hebt gedaan en onschuldig bent aan alles wat er ooit is gebeurd. Het inzicht dat jij het niet anders kan doen dan je doet. En dat er nooit iets fout kan gaan!

Maar dit is tricky. De persoon wil dit inzicht in eerste instantie gebruiken als een tool. Hierdoor kan een nieuw en subtieler personage ontstaan die zich deze informatie eigen heeft gemaakt. Alles om maar te komen tot dat heilige doel van innerlijke rust en beter voelen of de getuige te zijn van alles wat zich aandient. Er is nog altijd slagen of falen. Het is nog altijd iets waarbij er een stemmetje kan verschijnen die beoordeeld of je erin zit of eruit bent, je bent nog altijd bezig met controle!

Verlichting betekent een total loss of control…

Je zou kunnen zeggen dat de niet verlichte persoon een stem heeft die bezig is met controle door middel van beoordelen, goed genoeg willen zijn, het anders willen dan het nu is, nagaan of je het niet anders had kunnen of moeten doen, dat er iets mis is met nare gevoelens, dat je je zo niet zou mogen voelen, etc…. Daarentegen is de verlichte persoon totaal onverschillig of onvoorwaardelijk accepterend naar wat er ook maar gebeurt in zijn leven en wat hij als reactie daarop doet, wat hij voelt, wat hij denkt, hoeveel hij denkt, of hij emotioneel is, verdrietig, hongerig of wat dan ook.

Dat hele controlemechanisme op jouw wezen (je ego, lichaam/geest-systeem) verdwijnt. Elk moment is goed, nu al. Wederom is dit tricky. Want dit inzicht moet meer verdwijnen in een helder weten dat het ALTIJD zo is en geen toepassing worden. Er valt niets toe te passen. Elke toepassen is juist weer controle en hierin zit een goed of fout kunnen doen besloten.

Je hebt waarschijnlijk wel gehoord dat JIJ de ruimte bent waarin alles plaatsvindt. Er zijn vele metaforen die verwijzen naar je ware natuur als bewustzijn. Je moet inzien dat elke verwijzing naar je natuurlijke staat een object is. Ruimte kun je claimen… Pas daarvoor op. Wat JIJ bent is onvindbaar.

Het mooie is: je bent al verlicht! Ik bedoel hiermee dat JIJ bewustzijn bent. Wat er ook verschijnt. JIJ bent je daar bewust van. Het enige wat je niet bent is je bewust van jezelf. Dat kan ook niet. Zoals een oog zichzelf niet kan zien. Maar een oog is er wel en dat weet je omdat er vorm en kleur is. En bewustzijn is er en dat weet je omdat je duidelijk bewust bent.

Dit bewustzijn is NIET iets van je lichaam/geest… Het is dat waaraan lichaam/geest verschijnt. Het is niet iets waar je in of uit kunt of wat je kunt claimen. Het is geen positie die je kunt innemen. Elke gedachte of ervaring die je hebt terwijl je dit leest verschijnt er gewoon in. Alles wat gebeurt, elk gevoel, elk beeld, alles verschijnt er gewoon in… En verschijnen is nog teveel gezegd en wederom tricky. Het kan geclaimd worden door je mind.

Je hoeft er helemaal NIETS voor te doen om bewust te zijn. JIJ bent de onvoorwaardelijke openheid van alles en dit heeft helemaal NIETS met jou te maken. Het maakt JOU niet uit wat er verschijnt en met de realisatie die in de persoon  plaatsvindt dat hij verschijnt aan iets wat er altijd al is (maar onvindbaar) en dat niets afkeurt, zal er dat weten zijn dat ELKE stap van jou gewoon een ervaring is in DAT, in JOU. Je kunt gewoon nooit iets fout doen. En dat is het einde van controle op jezelf.

JIJ (het onkenbare bewustzijn) wijst nooit iets af, het was alleen maar de persoon (vaak de stemmen van opvoeders) die dacht dat er van alles mis was. En nu je weet dat je die onvoorwaardelijke acceptatie BENT wijs ook jij nooit meer een ervaring af. En vervolgens is de persoon vrij, want elke kramp is even waardevol als genot. Het is ALTIJD gewoon iets wat ervaren wil worden (blijkbaar) want het IS er al.

Er gaat nooit iets fout, ook al gaat alles mis, krijg je je liefde niet, ben je daarom verdrietig, wordt je boos, ben je verdwaald in gedachten, zie je het niet zitten, krijg je de volle lading van iemand en voel je je klein… Het maakt allemaal niet meer uit… Overgave…

Het leven wordt een film, maar jij bent niet de toeschouwer en ook niet de hoofdrolspeler. Je bent alles en je hebt geen enkel idee hoe het volgende plaatje eruit zal zien. Het gebeurt allemaal maar gewoon. Je ‘laat’ het gebeuren.
En als dat allemaal gezien is, zal de persoon zichzelf kennen als een persoon die nergens iets aan kan doen en niemand kan ergens iets aan doen en toch gebeurt er van alles.

En als er boosheid is dan is die er totaal zonder nog een stemmetje die daarvoor iets te melden heeft… Het is allemaal even ‘interessant’. En als je rouwt, dan is die rouw totaal zonder een stemmetje die zegt dat het er niet zou mogen zijn. Maar als het niet lukt om te rouwen omdat er een conditionering speelt van vroeger die het stromen blokkeert, dan is dat wat er is… Niets aan te doen.
Het is het meest eenvoudige wat er is. Dan volgt ontspanning in wat er is.

Foto: Nicole Quevillon